Druga urgencija Sekretarijatu

Sekretarijatu za saobraćaj

Poštovana gospodo

Mi stanari Mišarske ulice po drugi put vam skrećemo pažnju da je stanje u ulici i dalje – NEPODNOŠLJIVO!

Drago nam je da pokazujete brigu i da se vaša tvrdnja da se Sekretarijat obratio MUPu, sa namerom da oni omoguće neometano i bezbedno i zakonsko kretanje i parkiranje u Mišarskoj ulici – pokazala tačnom, ali je isto tako i isto toliko tačno da prisustvo saobraćajne policije nije donelo očekivani rezultat!

Naime, policiji  je, bez jasno obeleženih vozila stanara, praktično onemogućeno da  lako i brzo utvrdi, da li neko prolazi ili se parkira u Mišarskoj sa pravom ili ne. Zbog toga se za vreme njihovih intervencija, stvaraju kolone u ulici, a mahom oni koji se njome bespravno kreću uprkos znaku zabrane, a takvih je daleko najviše,  na pojavu saobraćajaca, pokušavaju da se vrate hodom unazad, čime dodatno ugrožavaju kako pešake, tako i parkirane automobile.

Posebna su priča parkirani automobili koje je, bez jasne identifikacije za automobile stanara – praktično nemoguće proveriti i niko ih ni ne proverava.

Veliki problem predstavljaju dostavna vozila koja se parkiraju gde hoće i kako hoće i svakodnevno  je ulica blokirana – dok ne završe posao.

Od prevelikog saobraćaja tek postavljene ploče su već počele da se ugibaju i ne smemo ni da pomislimo šta će se desiti kad temperature padnu na nulu i kada se medjusloj peska i maltera, kao i ploče same bude smrzle. A kad ipak razmislimo – jasno nam je:  nastavi li se sa ovim nivoom saobraćaja -pući će, eto šta  će se desiti! I toga morate biti svesni i vi u Sekretarijatu!

Gore navedeno, na žalost stanara,  možete proveriti u bilo kom trenutku, tokom bilo kog radnog dana!

Sve ovo upućuje da je neophodno da vi, kao nadležni organ, ponovo razmislite o posledicama sopstvenog projekta i što je mnogo važnije – da ponudite moguća i PRAVA rešenja!

Puko prisustvo policije očigledno ne rešava problem, pogotovo, što onog trenutka kada se oni sklone –   zavlada haos – nesmanjenom žestinom!

Mi sa svoje strane, kao životno zainteresovani laici, jedino što možemo da predložimo je da se:
a. Pod hitno uvede jasna identifikacija za sve automobile stanara Mišarske ulice
b. Obezbede dozvole za prolazak zaposlenima u Mišarskoj.
c. Pojača prisustvo saobraćajne policije, koja bi, u tom slučaju, mogla lakše i brže da identifikuje i kažnjava prekršioce zakona.
d. Pojača prisustvo Parking servisa, koji bi odnosio nepropisno parkirana vozila.
e. Primene neki od postojećih gradskih pravilnika o dostavi robe u odredjeno vreme (rane jutarnje ili kasne večernje sate)
f. I na kraju, ali ne i najmanje bitno – ako i ovi  predlozi NE SMANJE saobraćaj u Mišarskoj ( što je na osnovu našeg dosadašnjeg iskustva sa haosom u ovoj ulici – sasvim moguće) ostaje kao jedina efikasna mogućnost da se kretanje vozila kroz ovu ulicu i fizički onemogući – rampom ili propadajućim stubićem.

Naravno na vama je kao stručnoj i nadležnoj ustanovi da smislite adekvatna rešenja – ali mi gradjani, očekujemo od vas stručnih  i izabranih ljudi – da ste takva  rešenja morali da PREDVIDITE I INKORPORIRATE u sam projekt Mišarske, kao eksperimentalne ulice usporenog saobraćaja!

Ovako ste, delujući, u najmanju ruku,  nedovoljno profesionalno – stvorili neizdrživu situaciju, koja se, narodski rečeno, može opisati samo floskulom:  „ Spasavaj se ko može“ !

Da bi izbegli bilo kakve nedoumice i da bi vam dogadjaji „ na terenu“  bili kristalno jasni – u ovom trenutku situacija je sledeća:
a. pare poreskih obveznika su očigledno utrošene na jedno skupo,  neefikasno i evidentno nedovoljno promišljeno i ISPLANIRANO rešenje.
b. Sekretarijat za saobraćaj, iz nama neshvatljivih razloga, očigledno je u nemogućnost  da smisli i sprovede adekvatne i neophodne mere kojima bi smanjio protok vozila i povećao bezbednost saobraćaja u ulici.
c. Zbog toga naknadno pokušava da prebaci lopticu na MUP, što se, kao izolovana mera,  pokazuje kao nedovoljno rešenje. I laicima je jasno, a i praksa dokazuje, da pojačano prisustvo policije, samo za sebe – ne može biti dugotrajno efikasan lek.
d. Za to vreme bezbednost pre svega pešaka, a i imovine, kao i ceo poduhvat rekonstrukcije ozbiljno su ugroženi i u Mišarskoj ulici se dešava upravo SUPROTNO od onoga zbog čega je obnovljena na ovaj način.

Apelujemo na Sekretarijat za saobraćaj  da u što KRAĆEM ROKU donesete  rešenja koja bi bila dugotrajno efikasna i održiva i koja bi UVELA RED u ovu, verovatno, najhaotičniju ulicu usporenog saobraćaja na svetu!

Sa poštovanjem
U ime stanara Mišarske ulice
Aleksandar Gavrilović

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.